KarmaFit
Breathe and Free your Mind
Sport en burnout, gaat dat goed samen? Veel mensen met een burnout voelen zich te moe om te bewegen, terwijl beweging je juist zal helpen te genezen. Sporten tijdens je burnout kan eng lijken: verlies je daar niet heel veel energie mee?
Wel of niet sporten bij een burn-out?
Het is juist belangrijk om naast ontspanning ook de nodige inspanning op te zoeken. Door te bewegen stimuleer je namelijk de aanmaak van groeistoffen voor je hersenen. En dat is met name van belang voor je hippocampus die door de stress wordt aangetast. Een van de gevolgen hiervan is de verminderde concentratie en korte termijngeheugen bij een burn-out.
Dus gaan én blijven bewegen in het kader van herstel van je burn-outklachten is essentieel. Maar welke sport kun je dan het beste gaan doen, hoe vaak per week, hoe lang en vooral hoe intensief?
Vragen die van groot belang zijn om je herstelproces verantwoord vorm te geven. Want te vaak en te intensief sporten kan het herstelproces zelfs ondermijnen. Intensief sporten veroorzaakt namelijk weer een toename van de stresshormonen adrenaline en cortisol, en die toename wil je juist voorkomen. Die stresshormonen heb je al genoeg aangesproken en je wilt je bijnieren niet onnodig (over)belasten.
Bewegen waarbij je hartslag nauwelijks stijgt (zoals wandelen en fietsen) helpt helaas niet om de productie van een aantal gewenste herstelstoffen in ons lichaam in gang te zetten. Een van die belangrijke herstelstoffen is BDNF; Brain Derived Neurotrofic Factor. Je zou de werking van deze stof op de hersenen kunnen vergelijken met wat pokon doet voor bloemen en planten. BDNF speelt een cruciale rol bij de herstelprocessen in de hersenen – en dan met name in de hippocampus. De hippocampus blijkt namelijk veel last te hebben van langdurig hoge cortisolspiegels, zoals die worden waargenomen bij chronische stress.Op hersenscans is zelfs zichtbaar te maken dat de hippocampus ineen schrompelt bij langdurige chronische stress. Vergeetachtigheid en moeite met concentreren zijn onder andere de gevolgen van deze veranderingen in de hippocampus.
Tot zover het slechte nieuws.
Het goede nieuws is dat onze hersenen plastisch zijn en in staat zijn hiervan te herstellen. En dat herstel gaat sneller met de juiste ‘voedingsstoffen’. En laat bewegen bij een intensiteit van 60 – 80% van onze maximale hartslag nu tot gevolg hebben dat extra BDNF wordt aangemaakt! En dat is dus een van de redenen waarom we moeten blijven bewegen bij burn-outklachten, naast vele andere fysiologische redenen.
Traject = Personal training & lifecoaching